Menu Zavřeno

Řezba medvěda do kmene topolu

Ještě v závěru sezóny, tedy před Vánocemi jsem dostal objednávku na vyřezání medvěda 150 cm vysokého. No, to je už pane řezba. Nechtěl jsem jí do lipového kmene, ačkoli pěkné kousky uložené na ten správný čas mám, tak jsem se zeptal kamaráda taky řezbáře, jestli tam zrovna nemá něco zajímavého a měl. Možná si řeknete, že topol není zrovna zajímavé dřevo no, není to žádné terno, ale zase jak pro koho. Topol je dobrý v tom a proto je i v oblibě řezbářů, kteří vyřezávají sochy, že nepraskne. Jinak praskne takřka vše a někdy tam, kde nechcete. Ale tak to již u dřeva chodí – je to dřevo. Byl to opravdu macek špalek a ze spodní části stromu, tedy nahuštěný dřevem. Kmen měl přesně rozměry, které byly podle mých představ, tak nebylo co řešit.

Kompozice

Medvěd měl dle představy objednatele stát vzpřímeně, proč ne, ale mám rád, když je tam ještě trochu navíc. Když to jde, ať má řezba ještě nějaký příběh. Jasně, na vzpřímeném medvědovi už asi moc nevymyslíte. Navíc jste omezeni rozpočtem. Každopádně jsem navrhnul, aby medvěd držel aspoň rybu, to není nic složitého a pro medvěda jaksi oblíbená pochoutka, teď samozřejmě pomiňme druh medvěda, tady zase tak o to nejde. Už jsem to měl na hrubo ořezané a objednatel volal, zda by nemohl držet hřib, že ten, pro kterého je to určeno rád chodí na houby. No jo, prostor na to tam už nebyl a navíc, nedělejme z toho zase Mrazíka. Slíbil jsem však, že tam někde hříbek zakomponuji.

Výsledek

2 Comments

  1. Aleš Doboš

    Dobrý den, mám dělat nějaký jednodušší totem na pionýrský tábor. Vzhledem k tomu, že nejsem žádný odborník bych se chtěl zeptat, zda je vhodný čerstvě poražený strom ať už Lípa nebo Topol .

    • Radek Zdražil

      Dobrý den,
      do čerstvého se řeže lépe, ale počítejte s tím, že jak bude vysychat, tak bude praskat.
      -RZ-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..